maanantai 28. maaliskuuta 2016

Päivä talliviikostani

Moikka!

Meillä oli viime viikolla (21.3.-27.3.) talliviikko ja minä olin 4-tallilla. Päätin lauantaina kuvata päiväni kuvina, toki kaikkea en ehdi millään kuvata, sillä tallityöt ovat kuitenkin etusijalla.

 Herään talliaamuisin klo 05.10-05.25, jonka jälkeen nousen ylös, puen ja mahdollisesti syön jotain pientä. Noin. varttia vaille kuusi lähden pyöräilemään kohti tallia ja vähän ennen kuutta olen sitten perillä.
 Aamutalli alkaa heinien jaolla ja karsinoiden siivouksella. Riippuen siitä kuinka monta henkeä tallissa on karsinoiden siivoukseen menee noin 1,5h. Kun karsinat on siivottu tai kun kello alkaa olla lähempänä seitsemää aloimme loimittaa ulos meneviä hevosia ja ensiksi veimme lähihevoset tarhoihin.
 Lähihevosien jälkeen viemme kaukohevoset 5-tallin tarhoihin ja usein suoraan siitä pääsemme aamupalalle. Aamupalalla olemme n. puolituntia. Aamupalalta tullessa joko jatkamme karsinoiden siivousta tai aloitamme lakaisemaan käytäviä.
 Aamutalliin kuuluu myös päiväheinäkärryjen täyttö ja sekä klo11 että klo16 heinien jaot karsinoiden eteen. Lauantaina aamutallin päätteeksi saimme lisähommaksi pinteleiden käärimistä. Aamutallista päästessä on yleensä päikkäreiden aika. 09.30 on yleensä tarhavaihto, mutta lauantaina vanhemmat opiskelijat hoitivat sen puolestamme.
 Päivätalliin tullaan klo 12. Ensiksi haetaan hevoset sisälle, sitten lakaistaan ja loimitetaan sekä viedään ulos menevät hevoset ulos. Klo 13 aikoihin pääsemme pois tallista. Lauantaina meillä oli yli 4h aikaa tauolla ja vasta puoli kuusi piti olla takaisin tallissa.
 Iltatalliin tullessa haetaan taas hevoset sisälle. Kun hevoset on haettu tyhjennetään tallin ja maneesien lantasaavit.
 Käytävät lakaistaan ja väkirehut jaetaan. Launtaina sillä välin kun muut jakoivat rehuja minä kirjoitin seuraavan päivän tarhalistan puhtaaksi taululle. Kun hevoset ovat syöneet kupit kerätään pois ja sen jälkeen pääsee sitten pois.
Tälläinen päivä minulla oli 4-tallissa, toki kaikissa talleissa tehtävät ja aikataulut ovat erilaisia. Tämä postaus oli nyt hieman sekava ja vähemmän mietitty, mutta toivottavasti saitte jonkinlaisen käsityksen millaista täällä talliviikkoisin on.
-Emma

Onko sinulla kysymyksiä talliviikosta?

8 kommenttia:

  1. Monta tuntia hevoset viettäävtä päivässä ulkona ja miksi jo noin aikasin hevoset otetaan sisään + annetaan ruuat? Jos ensimmäiset pääsee ulos seitsemän aikoihin niin tulee siinä yli 12h seisoskelua sisällä :o näihin asioihin et tietenkään itse voi vaikuttaa mutta kysyn jos tietäisit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevoset ovat joko 7.00-9.30 (lyhyt vuoro), 7.00-12.00 tai 13.00-17.00/17.30 ulkona... Tarkkaa syytä tälle järjestelmälle en tiedä

      Poista
    2. ookoo luulis hevosopistolla olevan hevosilla vähän paremmat oltavat ulkoilun suhteen... haitaksi vain sisällä seisominen

      Poista
    3. siihen varmaan vaikuttaa sekin että Ypäjällä hevosilla on paljon käyttöä päivisin sekä iltaisinkin, niin pidempiä aikoja ulkona olemiselle ei löydy...

      Poista
    4. Toki hevosten olisi parempi olla enemmän ulkona, mutta hevosopistolla on hevosia kolmisensataa - sellaiselle määrälle ei vain löydy tarhatiloja niin että kaikki voisivat ulkoilla 12 h. Lyhyissä tarhavuoroissa hevosia ei myöskään "tarvitse" juottaa ja ruokkia ulos, mikä olisi tällaisella hevosmäärällä melkoinen työ. En siis sano että tämä olisi hevosten kannalta paras tapa, mutta mm. tällaisia syitä löytyy lyhyiden tarhausaikojen takaa. Aikatauluihin vaikuttaa se että työt tehdään oppilasvoimin, eikä oppilaita voida pitää vuoroissa rajoituksetta.

      Poista
  2. Kuinka usein teillä on talliviikko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vähän riippuu 2-3 viikkoo yleensä talliviikkojen välissä

      Poista